Quan el ministre d'hisenda es refereix al frau fiscal, sovint se'n recorda molt més del que prové de l'economia submergida, de les petites transaccions sense declarar, que el provinent de les grans empreses. I és curiós per dos motius. El primer és que no és la part més important del frau, sinó que és veu amplament superada pel que fan les grans empreses i fortunes. Però del segon motiu no en sento parlar gaire i és la influència que té l'IVA en l'augment de l'economia submergida. I això que l'IVA és l'impost que ha augmentat aquest govern, mentre ha acabat reduint l'IRPF.
El frau fiscal que suposa cobrar un treball sense factura és doble. D'una banda, el prestador del servei no declara els ingressos que ha obtingut i, de l'altra, el receptor s'estalvia l'IVA. Pagar una feina en negre té un quants desavantatges: no hi ha factura, no hi ha constància de la realització del treball, no hi ha responsabilitats legals exigibles i saps que l'ingrés que deixa de declarar el que fa la feina es tradueix en una pèrdua d'impostos que haurem de cobrir la resta, mentre ell se seguirà aprofitant del seu fruit. Però té un al·licient molt important: t'estalvies l'IVA. Aquest al·licient creix amb la crisi, quan tothom va més curt de quartos. Però creix encara més a mesura que puja l'IVA. No és el mateix afegir el 16% de fa uns anys que el 21% actual.
L'IVA és un impost nefast. Grava la despesa feta a partir d'uns ingressos que ja han pagat IRPF en el moment d'obtenir-se. Les persones que es gasten més part del seus ingressos (normalment les més pobres) es veuen afectades en major mesura pel doble pagament que suposa l'IVA. No és propocional, sinó que grava igual a rics que a pobres. I, a sobre, fa més atractiva l'economia submergida.
Què passaria si no hi hagués IVA? La majoria de gent demanaria factura al perdre l'incentiu de l'estalvi de diners. Els impostos que es deixarien de recapta s'hauria de suplir pujant-ne altres, com l'IRPF, el de societats, el de patrimoni o el de transmissions. Aquests impostos tenen l'avantatge de que es veu molt més clar si són graduals o no. Llavors les càrregues fiscals es reequilibrarien. O com a mínim quedaria ben retratada la política aplicada.
L'altre motiu pel que molta gent amb la crisi es pot veure impulsada a treballar en negre és la quota d'autònoms de la seguretat social. Si ja es cobra poc i a sobre cal pagar la quota exorbitant que hi ha actualment, no surt a compte treballar si es té poca feina. I si es declara. Però, per a què pagar la quota de seguretat social i d'autònoms? Ens estan dient tota l'estona que el sistema de pensions no aguanta, que no és capaç de garantir els pagaments. Està pensat com una assegurança gestionada públicament, però al final caldrà afegir-hi diners dels impostos si no arriba. A més, quan cal es fot ma al calaix, com a fet el govern actual, que ha delmat el fons. Potser va sent hora de plantejar un sistema de pensions basat directament en els altres impostos, gravar els ingressos un sol cop i limitar les acumulacions de patrimoni. A partir d'aquí es podria plantejar com haurien de ser les prestacions i altres aspectes en els que no entraré ara.
Però el cert és que no tots els impostos tenen el mateix color. Si hagués d'escollir el de l'IVA, la seguretat social i el d'autònoms, seria el negre, com l'economia que promouen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada