diumenge, 10 de gener del 2016

Mi no entender

La frase del títol és la segona que m'ha vingut al cap en sentir la intervenció d'avui d'Artur Mas per anunciar el pacte amb la CUP. La primera frase ha estat aquella de "cautivo y desarmado ...". Després he llegit el comunicat de la CUP. I he seguit sense entendre res. Si haguessin investit a Mas haurien conservat intacte el seu paper en el Parlament, haurien pogut seguir amb el marcatge que han vingut fent durant aquesta legislatura. En canvi, han optat per comprometre's a l'acord que podeu llegir aquí. Comprometre's a "no votar en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i/o al dret a decidir quan estigui en risc l'estabilitat del govern" i incorporar dos parlamentaris (suficients per superar la suma de la resta de grups) dins la dinàmica de Junts pel Sí, per mi equival a incorporar-se dins Junts pel Sí. Jo crec que som molts els que vam votar la CUP perquè no volíem que el famós procés es dugués a terme de determinada manera. I els motius per no investir a Mas eren que el procés no el podia liderar algú lligat a les retallades i que formés part d'un partit amb tants processos oberts per corrupció. Al final, el nou candidat és de CDC també, no pas algú neutre i de consens. De fet, el punt tres especifica que s'investirà a qui designi l'actual president dins dels parlamentaris de JxSí. Un xollo, vaja.

Al final del comunicat de la CUP, després del text de l'acord, també diu que seguiran tenint un grup parlamentari amb veu pròpia i que les dues diputades que participaran en els espais de deliberació de JxSí ho faran per millorar la coordinació i garantir el compliment dels acords. No sé pas com ho faran si han de garantir l'estabilitat del govern per sobre de tot.

Però més significativa és la presentació que ha fet l'Artur Mas de l'acord. Quan acabes de pactar amb un nou soci i vols començar un camí un projecte nou amb ell, no acostumes a denigrar-lo. En canvi (podeu sentir-ho a partir del minut 14.50) els posa literalment verds. Per exemple, al minut 15.10 diu "perquè a CUP hauria tingut la paella pel mànec al Parlament. I aquest acord que s'ha subscrit gira la truita". Com us deia, l'anunci s'assemblava més a un comunicat de rendició incondicional de l'enemic que l'acord amb un nou soci.

Especialment perillosa he trobat una frase al minut 16.48, quan diu "allò que les urnes no ens van donar directament, ara s'ha hagut de corregir a través de la negociació". Coi, quina república més molona que estem construint, com deia en l'entrada del cel i el dit! Els resultats de les urnes necessiten correccions. Visca la democràcia!!

Per la banda de la CUP es diu que el president Artur Mas ha fet un pas al costat i ha acceptat la seva part de responsabilitat en les dificultats dels darrers mesos. Bé, no sé on veuen aquesta acceptació, ni en l'acord escrit, que si que reflecteix el mea culpa de la CUP, ni en la intervenció xulesca de salvapàtries, on assegura que no és una retirada de la política (minut 22.32). Diu que es dedicarà a recompondre CDC, que estarà a disposició del govern pel que calgui i, especialment, que se sent alliberat del seu compromís de no presentar-se més a la presidència de la Generalitat. Com podeu veure, això no és ni una retirada ni cap autocrítica o assumpció de responsabilitats, sinó una declaració de persona santíssima que ha estat ofesa pel dimoni cupaire.

En fi, no sé com quedarà la CUP després d'això. Tinc la sensació que és clarament una altra damnificada del procés-tsunami. Però no la conec prou com per atrevir-me a fer un pronòstic. De fet, després del que ha passat avui, tinc clar que la conec molt menys del que em pensava. El que més greu em sap és la sensació de que, finalment, el meu vot ha anat a parar a JxSí, segrestat totalment per l'orbita d'en Mas. El meu únic consol és que diuen que dels errors se n'aprèn. Així sia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada