diumenge, 25 de maig del 2014

Els rebels

Avui he acabat el llibre d’un ”sinvergüensa” que s’ha llegit unes quantes de les entrades que he publicat al meu bloc (i altres que encara no he escrit) i les ha refós en llibre anomenat “La rebelión catalana”. Es tracta d'Antonio Baños i, bromes apart, ha escrit un llibre en to irònic que dóna una visió diferent de la que difonen els grans mitjans de comunicació sobre els motius per la independència. I no em refereixo només a les opinions contràries, sinó també a les argumentacions favorables, que sovint es basen només en motius econòmics o sentimentals, i que tenen un ressò molt ampli.

La resposta al discurs contra la independència que es fa des de fora de Catalunya és potser massa extensa pels que vivim aquí, però suposo que està orientada principalment als que viuen a la resta de l'estat, i no es poden crear un criteri propi en base a la seva pròpia experiència.

Les parts que he trobat més interessants han estat l'exposició inicial i les conclusions, on recalca que molts dels que votarem a favor de la independència no ho farem perquè ens vulguem desentendre de la resta d'Espanya, sinó que ens volem rebel·lar contra un estat que no entén la diversitat com una riquesa, sinó com un mal menor (en el millor dels casos, perquè sovint s'ha considerat una molèstia a eliminar). És interessant l'argumentació en favor de la sobirania del poble català i el reclam del dret a responsabilitzar-nos del nostre futur.

En fi, crec que és una visió interessant, que molts la tenim ja assumida, però que és convenient que es vagi coneixent també fora de Catalunya. Perquè som molts els que volem anar fent via amb la intenció d'obrir camí per a la resta de pobles de l'estat, des de la responsabilitat de cadascun d'ells. M'ha fet gràcia especialment la coincidència amb la frase final del comentari que vaig fer sobre un article de Javier Cercas (que també va apareixent al llibre). Acabava aquella entrada explicant els meus motius per la independència, i també feia una referència a que l'entenia com obrir camí per la resta, no pas com un desig de desvinculació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada