dimarts, 7 de maig del 2013

Nospotisme

(Traducido al castellano aquí)

Tot i que estem emmarcats dins el que es coneix per les democràcies occidentals, sembla clar que no es fa el que la majoria voldria, sinó el que manen uns "mercats". Nominalment, aquests "mercats" no tenen cap poder polític, però imposen la seva voluntat tirànicament, de forma opressiva i brutal. Si ho fessin directament els podríem tractar de dèspotes, però no són ells qui prenen les decisions, sinó que ho fan a través del control de les institucions suposadament democràtiques.

Així, totes les decisions es justifiquen dient que són les úniques possibles, que no hi ha alternatives, si es vol sortir de la crisi en què ens trobem. Com que els qui ens menen per aquests camins són representants escollits per tots, aconsellats per experts que van donant les receptes adequades en cada moment, no es pot parlar de despotisme, sinó més bé de nospotisme, una nova forma de govern tirana i opressiva, que basa la seva autoritat en que "no es pot" fer de cap altra manera: nospot deixar caure els bancs, nospot deixar de pagar el deute, nospot fer la dació en pagament, nospot mantenir la sanitat i l'educació públiques, etc.

El dèspota és més cruel i actua amb total impunitat. Evidentment, mai no el defensaré ni el preferiré al que tenim en l'actualitat. No el vull de cap manera. Però el dèspota no du carota, mentre que el nòspota s'autoeximeix de la seva responsabilitat en el mal que provoca, perquè actua sense possible elecció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada